Corak Tidur Sihat

Memilih Bantal Tidur yang Sihat, Inilah Panduannya

Sama ada anda tidur nyenyak setiap malam tidak hanya ditentukan oleh corak tidur yang baik dan tilam yang betul. Anda juga harus berhati-hati dalam memilih bantal tidur. Bantal yang salah bukan sahaja menjadikan tidur kurang nyenyak, tetapi juga boleh menyebabkan sakit leher dan tulang belakang - sensasi yang menjengkelkan yang mungkin anda kenali. Jadi, lebih baik tidur di atas bantal lembut tinggi atau yang nipis dan rendah? Jangan salah, ketinggian bantal tidur yang anda gunakan mempunyai kesan yang berbeza untuk keselesaan anda.

Apakah perbezaan antara tidur di bantal tinggi atau rendah?

Bantal tidur yang terlalu tinggi boleh menjadikan leher anda condong terlalu ke depan, menyebabkan ketegangan otot di bahagian belakang leher dan bahu. Akibatnya, ini menjadikan leher terasa kaku dan sukar bergerak ketika anda bangun.

Bantal yang tinggi juga boleh menyukarkan anda untuk bernafas dengan bebas kerana leher yang "dilipat" semasa tidur boleh menyekat saluran udara. Halangan saluran udara ini menyebabkan anda lebih cenderung berdengkur, yang seterusnya menjadikan tidur tidak selesa dan tenang.

Sebaliknya, bantal yang terlalu rendah dan nipis juga tidak bagus kerana tidak cukup menyokong tulang belakang serviks. Sebabnya, bantal yang terlalu rendah menyebabkan anda cenderung untuk berbaring sehingga otot leher ditarik ke bawah yang boleh menyebabkan sakit leher.

Hasil kajian kecil mendapati bahawa bantal tidur dengan ketinggian sekitar 10 cm dapat memberikan keselesaan dan sokongan yang tepat untuk penyelarasan otot leher dan tulang belakang. Namun, selalunya pemilihan jenis bantal yang terbaik juga bergantung pada posisi tidur anda.

Cara memilih bantal tidur mengikut kedudukan tidur anda

Seperti yang dinyatakan di atas, pemilihan bantal tidur yang ideal sebenarnya bergantung pada kedudukan tidur anda. Dipetik dari halaman Sleep.org, berikut adalah petua untuk memilih bantal yang sesuai dengan posisi tidur anda.

  • Kedudukan tidur terlentang. Sekiranya anda sering tidur di punggung, ada baiknya menggunakan bantal yang lebih nipis. Ini dilakukan supaya leher anda tidak condong ke hadapan. Pilih bantal yang sedikit lebih tebal di bahagian bawah daripada bahagian atas untuk melindungi leher dan kepala anda secara keseluruhan. Bantal busa memori boleh menjadi pilihan terbaik, kerana bentuknya sesuai dengan bentuk kepala dan leher anda. Begitu juga, bantal air memberikan keselesaan keseluruhan di kawasan leher dan kepala. Juga, cubalah tidur dengan bantal di bawah lutut untuk mengurangkan tekanan di punggung bawah.
  • Kedudukan tidur yang rawan. Semasa tidur dalam posisi ini, disarankan agar anda menggunakan bantal jenis yang paling nipis - lebih nipis daripada bantal yang digunakan ketika tidur di punggung. Kerana tidur di perut anda memberi tekanan yang besar pada bahagian punggung bawah. Selain itu, tidur di perut anda cenderung menghalang saluran udara, jadi anda juga dinasihatkan untuk tidak menggunakan bantal sama sekali. Walaupun begitu, pertimbangkan untuk meletakkan bantal di bawah perut anda untuk mengelakkan sakit belakang. Sekiranya anda merasa tidak selesa, anda juga dapat tidur di sisi anda dengan memeluk bantal untuk memberi sedikit tekanan pada perut.
  • Kedudukan tidur sisi. Kedudukan tidur ini memerlukan bantal dengan pengisian yang padat dan sedikit lebih lebar untuk mengisi jarak antara telinga dan bahu anda. Anda mungkin juga ingin memeluk bantal di antara lutut anda untuk meluruskan tulang belakang dengan lebih baik.

Apa sahaja yang anda pilih, bantal harus diganti dengan kerap

Bantal harus diganti setiap 18 bulan atau lebih. Sebabnya, bantal yang terlalu lama digunakan adalah tempat berkumpulnya habuk, minyak, sisa-sisa kulit mati, keringat, dan juga air liur. Ini tentu boleh mencetuskan pelbagai penyakit seperti alahan dan jerawat. Sebenarnya, bantal yang tidak diganti terlalu lama juga boleh menjadi sarang tungau.

Anda boleh menguji kesesuaian bantal tidur yang anda gunakan setiap hari dengan melipatnya menjadi dua. Sekiranya bantal tidur tidak kembali ke kedudukan asalnya, sudah tiba masanya anda mengganti bantal baru.