Pemakanan

Minum Madu Selepas Mengambil Ubat, Adakah Mungkin atau Tidak?

Minum madu setelah minum ubat, adakah baik atau tidak? Minum sesuatu yang manis setelah minum ubat kadang-kadang perlu. Ia mengelakkan rasa mual dari rasa pahit yang disebabkan oleh pengambilan pil atau serbuk. Biasanya banyak orang akan makan sesudu kecil gula untuk menghilangkan rasa pahit dari ubat tersebut. Nah, bagaimana dengan minum madu? Adakah kesan atau faedah yang dirasakan dengan meminum madu setelah minum ubat tersebut? Lihat penjelasan di bawah.

Apakah ramuan bermanfaat dalam madu?

Madu adalah cecair semula jadi yang dihasilkan oleh haiwan yang menyengat, iaitu lebah. Minum madu dipercayai membawa banyak faedah. Madu mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Bahan yang berguna dalam madu boleh didengarkan seperti berikut:

  1. Karbohidrat. Karbohidrat adalah kandungan utama madu. Sebanyak 82% kandungan karbohidrat dalam madu.
  2. Protein dan asid amino . Madu mengandungi sejumlah enzim dan 18 jenis asid amino bebas, yang kebanyakannya berbentuk prolin.
  3. Vitamin, mineral dan antioksidan . Madu mengandungi sejumlah vitamin B, yaitu riboflavin, niasin, asid folik, asid pantotenik, dan vitamin B6, serta vitamin C. Ia juga mengandungi mineral, seperti kalsium, zat besi, zink, kalium, fosforus, magnesium, selenium, kromium, dan mangan. Antioksidan dalam madu adalah dalam bentuk flavonoid, asid askorbik, katalase, dan selenium
  4. Madu juga mengandungi asid organik dan asid aromatik.

Bolehkah saya tidak minum madu selepas minum ubat?

Sebenarnya tidak boleh minum madu setelah minum pil atau ubat, selagi madu itu tulen tanpa bahan tambahan dan bahan kimia. Tetapi, anda harus berehat antara pengambilan ubat dan madu selama kira-kira 30 minit. Ini dilakukan untuk mengelakkan komplikasi ubat dengan ramuan herba semula jadi yang dapat meningkatkan risiko penyakit

Madu sebenarnya dapat meningkatkan risiko pendarahan apabila digabungkan secara langsung dengan ubat dan suplemen tiroid tertentu. Beberapa kes melaporkan bahawa berlakunya pendarahan kerana kandungan madu dapat mengganggu sistem tubuh dalam menghasilkan ramuan perubatan herba yang merosakkan fungsi enzim hati.

Minum madu dapat meningkatkan risiko pendarahan ketika diminum bersamaan dengan ubat yang meningkatkan risiko pendarahan. Beberapa contoh ubat termasuk aspirin, antikoagulan (ubat penipisan darah), ubat warfarin atau heparin, ubat anti-platelet seperti clopidogrel, dan ubat anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen atau naproxen.

Elakkan mencampurkan atau menggunakan madu seperti berikut

  • Madu tidak boleh dicampurkan dengan makanan panas.
  • Madu tidak boleh dimasak dan dipanaskan.
  • Madu tidak boleh diminum semasa anda bekerja di persekitaran yang panas di mana anda sering terdedah kepada panas yang lebih banyak.
  • Madu tidak boleh dicampurkan dengan air hujan, makanan panas dan pedas, dan minuman yang ditapai seperti wiski, rum, dan yogurt.
  • Madu merangkumi nektar pelbagai bunga yang mungkin beracun. Apabila madu dicampurkan dengan makanan panas dan pedas, sifat toksiknya dapat meningkat dan menyebabkan ketidakseimbangan enzim tubuh dan aliran darah manusia.