Kesihatan Seksual

Mengapa Lelaki Tidur Lebih Cepat Selepas Seks (Tetapi Wanita Tidak)

wanita, pernahkah anda perhatikan bahawa selepas sesi seks panas, pasangan anda tertidur tepat di sebelah anda tanpa banyak keributan? Sesungguhnya, seks disebut-sebut sebagai aktiviti yang dapat membuat anda tidur lebih lena kerana pembebasan sejumlah hormon yang membuat anda merasa lebih santai dan mengantuk sehingga anda mudah tidur. Tetapi mengapa fenomena tidur selepas seks ini lebih biasa pada lelaki - sementara anda dibiarkan tidur, menatap langit? Ternyata ada penjelasan biologi di sebalik ini.

Mengapa lelaki tidur lebih cepat selepas hubungan seks berbanding wanita?

1. Naluri primitif manusia

Secara evolusi, tujuan utama lelaki di bumi ini adalah untuk menghasilkan keturunan sebanyak mungkin, dan tidur secara teknikal akan menghalang pencarian. Tetapi tidur boleh diusahakan sebagai cara untuk dia berehat dan berehat sebelum memulakan pusingan seterusnya.

2. Seks lebih memenatkan lelaki berbanding wanita

Secara sederhana, aktiviti seksual sering berlaku pada waktu malam dan di tempat tidur, dua perkara yang berkait rapat dengan waktu tidur atau rehat. Malam adalah satu-satunya masa di mana anda dan pasangan anda dapat melakukan hubungan seks dengan lebih bebas dan selesa tanpa perlu bersusah payah memikirkan rutin harian lain atau kemungkinan ditangkap oleh anak-anak.

Lagipun, aktiviti seks itu sendiri cenderung meletihkan secara fizikal, terutama bagi lelaki berbanding wanita. Mark Leyner dan Billy Goldberg, MD, pengarang Why Do Men Fall Sleeping After Sex?, Menjelaskan lebih lanjut bahawa aktiviti semasa hubungan seks dan selepas klimaks mengurangkan glikogen penghasil tenaga di otot. Dan kerana lelaki mempunyai jisim otot lebih banyak daripada wanita, lelaki menjadi lebih letih selepas berhubungan seks. Oleh itu, apabila hubungan seks berakhir, adalah wajar bagi lelaki untuk merasa mengantuk.

3. Orgasme lelaki lebih cepat (dan lebih mudah) berbanding wanita

Penyelidikan menggunakan imbasan tomografi pelepasan positron (PET) menunjukkan bahawa untuk mencapai orgasme, syarat utama adalah melepaskan "semua ketakutan dan kegelisahan." Melakukannya, selain mengeringkan tenaga mental, juga cenderung melemaskan perasaan yang dapat menjelaskan kecenderungan seseorang untuk tidur lebih awal selepas melakukan hubungan seks.

Kemudian, terdapat beberapa saraf yang memainkan peranan penting semasa berlakunya orgasme. Salah satu daripadanya adalah nukleus, daerah otak yang berkaitan dengan kesenangan dan ganjaran melalui pembebasan pemancar, yang disebut dopamin. Selain seks, dopamin juga dapat dilepaskan oleh rangsangan ubat-ubatan, seperti amfetamin dan kokain, kafein, nikotin, dan coklat.

Ini mungkin salah satu faktor mengapa orgasme boleh terasa melelahkan. Apabila semua saraf otak dirangsang secara serentak, ini dapat mengaburkan perbezaan antara fungsi setiap saraf. Pada klimaks, korteks orbitofrontal lateral, yang terletak di belakang mata, dinyahaktifkan. Kawasan ini bertanggungjawab untuk mengawal tingkah laku dan akal. Ini mungkin sebabnya anda tidak dapat fokus pada perkara lain di sekitar anda (termasuk pasangan anda yang ingin menghabiskan masa bersantai), dan hanya mahu terus tidur.

4. Kesan selepas orgasme pada lelaki berbeza dengan apa yang dialami wanita

Bahagian penting dari orgasme adalah sejenis penglihatan terowong - dan ia tidak hanya tenggelam di luar gangguan, seperti mengetuk pintu dan bunyi binaan di luar. Pada wanita khususnya, kesan pasca-orgasme sebenarnya menjadikan mereka sangat fokus. Sebabnya, orgasme benar-benar dibina dengan fokus penuh untuk mencapai kepuasan, menjadikan kita buta terhadap perangsang lain, baik secara fizikal atau mental.

Kajian 2005 dari Belanda menunjukkan bahawa bahagian otak wanita yang mengatur perasaan, amigdala dan hippocampus, benar-benar mati sebaik sahaja orgasme terbentuk. Kita menjadi sangat fokus pada sensasi dan kesenangan, daripada memikirkan cinta, bimbang, atau perkara lain. Sebahagian daripada tingkah laku yang mengatur otak juga ditutup, jadi kita juga tidak mengawal diri kita kerana takut dinilai. Sebaik sahaja kita turun dari klimaks, kita kembali ke badan kita, kesedaran kita kembali, dan kecerdasan emosi kita kembali normal.

Sementara itu, setelah lelaki mengalami orgasme, mereka biasanya mengalami tempoh pemulihan (tahan api), yang membuat mereka tidak dapat terangsang lagi dengan cepat. Ini ditambah dengan faktor keletihan, menjadikan lelaki pada umumnya cenderung "menyerah" dan ingin tidur. Sebaliknya, wanita tidak selalu mencapai orgasme selepas hubungan seks (yang menghalangnya daripada menghasilkan hormon yang mendorong tidur), tetapi mereka tidak mempunyai tempoh pemulihan yang sama seperti lelaki.

Oleh itu, mereka cenderung lebih waspada dan segar setelah melakukan hubungan seks kerana mereka tidak melalui masa orgasme yang sama, dan mahu pusingan seterusnya dapat mencapai orgasme yang dinanti ketika pasangan mereka hanya ingin berehat.

5. Wanita mempunyai dorongan yang lebih besar untuk melakukan hubungan seks setelah melakukan hubungan seks (afterplay)

Selepas orgasme, lelaki dan wanita melepaskan bahan kimia oxytocin, prolactin, gamma amino butyric acid (GABA), dan endorfin. Masing-masing menyumbang kepada perasaan santai dan mengantuk selepas hubungan seks. Hormon oxytocin diketahui mempunyai beberapa kesan, termasuk pembentukan tingkah laku katakan, rangsangan pengecutan otot licin rahim semasa bersalin dan rangsangan penurunan susu ibu pada wanita.

Ia juga dikenal sebagai "hormon pelukan" kerana cenderung mewujudkan keperluan untuk mengeratkan hubungan dengan pasangan anda. Tetapi dalam satu kajian, oxytocin terbukti menunjukkan tingkah laku intim lelaki yang tumpul kerana mencetuskan pembebasan melatonin, hormon yang mendorong tidur.

Prolaktin adalah faktor lain yang menjadi sebab mengapa lelaki tidur lebih cepat selepas hubungan seks. Hormon ini dihasilkan di kelenjar pituitari, dan fungsinya yang paling terkenal adalah rangsangan pengeluaran susu. Prolaktin dipercayai dapat merangsang gairah seksual selepas orgasme dan membebaskan minda dari hubungan seks. Tahap prolaktin meningkat semasa tidur, dan haiwan eksperimen yang disuntik dengan hormon ini dapat merasa letih dan mengantuk selepas itu. Jadi prolaktin nampaknya menjadi pelakunya.

Lebih-lebih lagi, tubuh lelaki secara semula jadi menghasilkan sehingga empat kali lebih banyak prolaktin setelah orgasme dari persetubuhan daripada selepas melancap dengan alasan yang tidak diketahui, menurut satu kajian baru-baru ini.