Pemakanan

Apakah had penggunaan minuman ringan dalam sehari?

Sekiranya cuaca panas, elok minum minuman ringan yang dihidangkan sejuk. Namun, di sebalik kesegaran minuman ringan kegemaran anda, terdapat pelbagai bahaya kesihatan yang bersembunyi.

Anda mungkin beralasan, "Ah, tapi saya hanya minum minuman ringan sesekali." Namun, adakah anda tahu apakah had selamat untuk dimakan? minuman ringan manis, misalnya dalam sehari atau seminggu? Lihat jawapan di bawah!

Kandungan nutrien dalam minuman ringan

Alias ​​minuman ringan minuman ringan terdapat banyak jenis, mulai dari minuman ringan, minuman bertenaga, jus buah bungkus, teh atau kopi siap minum, air vitamin, yogurt, hingga air kelapa yang dijual dalam botol atau kotak.

Pada dasarnya, pelbagai minuman yang telah diproses sedemikian rupa (tidak lagi semula jadi) yang kemudian dibungkus siap diminum dikategorikan sebagai minuman ringan.

Anda mungkin berfikir bahawa jus buah yang dibungkus, misalnya, mengandungi buah asli. Sebenarnya, walaupun botol itu terpikat dengan teks seperti itu, anda kemungkinan akan tertipu. Kandungan jus buah asli mungkin hanya beberapa peratus.

Manakala kandungan terbesar dari pelbagai jenis minuman ringan adalah air dan gula. Gula yang digunakan untuk membuat minuman dalam paket biasanya pemanis buatan seperti sirap jagung atau sukrosa tinggi fruktosa.

Di dalam badan anda, gula akan menjadi kalori. Oleh itu, minuman jenis ini biasanya minimum nutrien tetapi tinggi kalori.

Apakah bahaya minuman ringan untuk kesihatan?

Mengkonsumsi minuman ringan yang tinggi gula menjadikan anda mudah terkena pelbagai penyakit. Sebahagian daripadanya adalah diabetes, obesiti, penyakit jantung, penyakit buah pinggang, dan penyakit kronik yang lain.

Di samping itu, pelbagai kajian juga membuktikan bahawa orang yang biasa menggunakan minuman jenis ini cenderung mengabaikan kesihatan mereka secara umum.

Oleh itu, doktor dan pakar kesihatan tidak mengesyorkan agar anda kerap menggunakannya minuman ringan.

Berapa banyak minuman ringan yang boleh anda minum dalam sehari?

Kemudian, anda mungkin tertanya-tanya berapa kali minum minuman jenis ini masih selamat untuk kesihatan. Untuk menjawab soalan ini, anda mesti terlebih dahulu mengetahui berapa banyak pengambilan gula yang wajar dalam sehari.

Orang dewasa tidak boleh mengambil lebih daripada 50 gram gula (bersamaan dengan 5 - 9 sudu teh) sehari. Bagi kanak-kanak, hadnya ialah 12-25 gram sehari (kira-kira separuh penggunaan orang dewasa).

Sementara itu, dalam tin minuman kegemaran anda, kandungan gula boleh mencapai 17 gram. Sebenarnya, dalam sehari anda pasti mengambil gula dari sumber lain, seperti nasi dan makanan ringan.

Secara purata, anda boleh mengambil lebih daripada 80 gram gula sehari. Tidak ketinggalan jika anda menggunakan sehingga dua tin atau bungkusan kadbod. Risiko anda terhadap bahaya penyakit yang disebutkan di atas boleh meningkat berkali-kali.

Menurut kajian pakar di Sweden, mengkonsumsi 200 mililiter minuman ringan sehari menjadikan anda 10 kali lebih mudah terkena diabetes jenis 2 daripada orang yang tidak minum minuman dalam botol setiap hari.

Sebenarnya, satu tin minuman ringan biasanya berjisim 300 mililiter. Ini bermaksud walaupun satu tin setiap hari berpotensi membahayakan tubuh.

Oleh itu, pengambilan minuman jenis ini sekali sehari dianggap tidak wajar. Sekiranya anda masih mahu memakannya, anda harus menghadkannya maksimum dua kali seminggu sehingga badan anda berpeluang mencernanya sepenuhnya.

Petua untuk tidak berlebihan

Untuk mempercepat proses pencernaan minuman sambil mengurangkan risiko penyakit akibat pengambilan minuman jenis ini, anda harus memperhatikan gaya hidup anda.

Menjaga diet yang sihat, bersenam secara teratur, mengawal berat badan anda agar tetap ideal, dan berehat secukupnya.

Kemudian, apabila anda boleh mengehadkan pengambilan minuman ini hingga dua kali seminggu, perlahan-lahan mengurangkannya sekali lagi seminggu sekali. Lama kelamaan, anda akan bebas dari keinginan untuk minuman ringan.