Keibubapaan

Apabila Ibu Bapa Menipu, Inilah Kesan Psikologi Terhadap Anak

Perselingkuhan adalah masalah besar yang dalam kebanyakan kes, tidak ada penawarnya. Sakit hati, kecewa, atau merasa dikhianati adalah kesan yang pasti apabila seseorang mengetahui bahawa mereka telah ditipu. Ini tidak hanya berlaku pada pasangan suami isteri. Kadang-kadang, anak-anak mereka yang mengetahui bahawa salah seorang ibu bapa mereka curang juga merasakan kesannya sendiri. Apakah kesan kepada anak-anak apabila mereka mengetahui bahawa ibu bapa mereka curang? Bagaimana menyelesaikannya?

Apabila ibu bapa menipu dan kesannya kepada anak-anak

Sukar untuk mengetahui berapa banyak anak yang berada di tengah-tengah perselingkuhan ibu bapa mereka. Anggarannya berkisar antara 25 peratus hingga 70 peratus. Kadang kala ibu bapa juga pandai menyembunyikan perselingkuhan dan konflik di hadapan anak-anak mereka.

Namun, menurut Huffington Post, terdapat sekitar satu juta anak yang ibu bapa bercerai setiap tahun. Perselingkuhan cenderung menjadi salah satu faktor utama berlakunya perpisahan suami isteri.

Juga didapati bahawa kesan menipu ibu bapa dapat membuat anak-anak mengalami kejutan, kemarahan, kegelisahan, dan bahkan rasa malu di sekitar mereka kerana keluarga mereka berpisah. Lebih buruk lagi, kanak-kanak mungkin menghadapi masalah membina kepercayaan, cinta dan kasih sayang dengan seseorang di masa depan.

Ana Nogales, seorang pengarang kafir dan psikologi klinikal, mengatakan bahawa terdapat sebilangan besar kesan yang dirasakan oleh anak-anak ketika ibu bapa mereka menipu.

 1. Apabila mereka mendapati ibu bapa mereka curang, anak-anak biasanya sukar mempercayai orang lain. Mereka akan menganggap bahawa orang yang mereka sayangi boleh berbohong atau menyakiti mereka. Ia juga dikhuatiri, mereka kemudian akan percaya bahawa tidak ada perkahwinan yang akan berlangsung. Kanak-kanak cenderung bermain dengan mudah dengan komitmen setia kepada seseorang.
 2. Sekiranya ibu bapa menipu dan menyuruh anak-anak mereka merahsiakan perbuatan itu, anak anda akan mengalami beban mental yang luar biasa. Rasa bersalah, tekanan daripada ibu bapa yang curang, dan rasa khianat terhadap keluarga boleh menimbulkan kemurungan dan kegelisahan pada anak-anak.
 3. Anak-anak yang mengetahui kes-kes perselingkuhan ibu bapa mungkin melihat bahawa perkahwinan bukanlah janji suci. Jadi, mereka mungkin berfikir bahawa kesetiaan tidak penting. Mungkin juga, anak-anak akan keliru tentang apa artinya belajar mencintai seseorang, kesetiaan, dan perkahwinan itu sendiri.
 4. Siapa yang tidak marah apabila ditipu? Ya, ini adalah salah satu kemungkinan terbesar yang boleh memberi kesan kepada anak anda. Emosi anak-anak akan terpecah antara kebencian dan kerinduan akan pemergian ibu bapa mereka yang curang.
 5. Dari sekian banyak kes, didapati bahawa kanak-kanak yang ibu bapa mereka curang akhirnya mengalami gangguan tingkah laku. Daripada menangani perasaan sedih, marah, atau kebingungan mengenai keadaan keluarga, anak-anak mungkin melakukan aktiviti yang salah. Anak-anak boleh melakukan tingkah laku berisiko untuk cuba mengalihkan kesedihan mereka kerana ibu bapa yang curang.

Kesan di atas juga dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut:

Faktor-faktor di atas dapat terus berkembang mengikut keadaan peribadi anak-anak dan bertindak balas terhadap ketidaksetiaan yang dilakukan oleh ibu bapa mereka. Ini juga mesti disesuaikan dengan kematangan dan seberapa baik anak memahami tentang kecurangan ibu bapanya. Inilah faktornya:

 • Bagaimana kanak-kanak dapat mengetahui mengenai hubungan sulit itu?
 • Umur anak ketika perselingkuhan berlaku.
 • Adakah kecurangan ibu bapa menyebabkan perceraian?
 • Adakah ibu bapa memilih untuk pergi bersama perempuan simpanannya dan meninggalkan anak.
 • Adakah anak itu secara tidak sengaja melihat ibu bapanya curang.
 • Bagaimana anak-anak melihat sikap salah seorang ibu bapa yang ditipu.

Ibu bapa juga harus memikirkan anak-anak mereka kerana perselingkuhan

Para penyelidik menasihatkan ibu bapa agar prihatin terhadap kesan perselingkuhan ini kepada anak-anak mereka. Cobalah untuk terus memberikan perhatian yang kuat kepada anak-anak agar mereka tidak merasa ditolak, ditinggalkan, atau lebih buruk lagi, anak-anak menganggap bahawa ia adalah penyebab perselingkuhan.

Sekiranya terdapat pergaduhan atau masalah lain kerana kecurangan ibu bapa, anda dan pasangan anda berdua harus meminta maaf atas kebaikan anak anda. Terangkan dan berikan pemahaman dengan sabar mungkin. Dengan pemahaman yang jelas, pasti anak anda perlahan-lahan akan memahami masalah ini.

Beri masa dan ruang yang mencukupi kepada anak-anak untuk memproses fakta dan emosi yang mereka rasakan. Jangan harap anak-anak akan segera memahami keadaan ibu bapa mereka dan dapat memaafkan ibu bapa dengan segera. Proses untuk mencapai perselingkuhan ibu bapa boleh memakan masa yang sangat lama, bahkan bertahun-tahun. Namun, bagi ibu bapa, kuncinya adalah untuk terus memberikan kasih sayang, perhatian, dan pertolongan kepada anak-anak mereka.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌