Kesihatan wanita

Cara membersihkan faraj selepas melakukan hubungan seks

Bagi wanita, undang-undang wajib membersihkan faraj selepas melakukan hubungan seks. Tetapi, membersihkannya bukan hanya mengelap atau mencuci vagina dengan air, ya.

Membersihkan vagina selepas hubungan seks untuk wanita, penting untuk melakukannya dengan betul, kerana setelah melakukan hubungan seks, vagina anda mudah terserang virus, bakteria dan jamur yang dapat memicu masalah kesihatan terhadap penyakit kelamin. Adakah anda tahu cara membersihkan faraj dengan betul?

Bagaimana membersihkan faraj dengan betul?

Penggunaan pelincir, alat permainan seks, atau apa sahaja yang memasuki faraj anda (termasuk zakar), boleh meningkatkan risiko ragi vagina atau bakteria berbahaya yang lain. Berikut adalah kaedah yang disyorkan untuk membersihkan vagina menurut Dr. Sherry Ross, seperti yang dipetik dari WomensHealth:

1. Gunakan air suam

Anda boleh membersihkan bahagian luar faraj menggunakan air suam, dan tuala lembut untuk mengeringkannya. Dr. Ross juga membenarkan wanita menggunakan kebersihan wanita selagi tidak mengandungi wangian.

Anda boleh menggunakan antiseptik wanita yang mengandungi Povidone-yodium yang dapat mencegah pertumbuhan bakteria, virus dan kulat yang menyebabkan jangkitan pada vagina.

2. Bahagian dalam bukaan faraj tidak perlu dibersihkan, hanya bahagian luarnya

Semasa faraj dibersihkan, anda tidak perlu mencuci, memasukkan jari, air, sabun atau benda lain untuk membersihkannya. Cukup dibersihkan di labia atau di luar faraj sahaja.

Pada dasarnya, faraj dalaman dapat membersihkan organ mereka sendiri. Faraj mempunyai kemampuan untuk membersihkan organnya sendiri, untuk menjaga keseimbangan bakteria baik di dalam vagina.

3. Bersihkan saluran di faraj dengan membuang air kecil selepas hubungan seks

Keperluan untuk membuang air kecil selepas hubungan seks selalu ditekankan, terutama bagi wanita. Ini kerana anatomi badan wanita berbeza dengan lelaki.

Pada wanita, vagina dan dubur sangat dekat dengan uretra. Jaraknya hanya sekitar 5 sentimeter. Oleh itu, bakteria dan kuman menyebar dengan lebih cepat dan bergerak dari satu bahagian badan ke bahagian lain. Dan ini adalah salah satu usaha sederhana tetapi wajib untuk menjaga kebersihan vagina

4. Makan makanan probiotik

Anda juga dapat menjaga kesihatan dan kebersihan vagina dengan selalu mengonsumsi makanan yang mengandung probiotik seperti tempe, yogurt, kimchi, dan makanan fermentasi lainnya. Makanan-makanan ini mesti anda baik untuk dimakan oleh wanita, untuk membantu membersihkan vagina dari dalam.

Kenapa begitu??

Sesuai dengan fungsinya, probiotik diperlukan untuk mengganti dan meningkatkan jumlah bakteria baik dalam tubuh. Menurut Kelly Kasper, pakar obstetrik di Indiana University Health, bakteria baik yang terdapat dalam makanan yang ditapai adalah sama dengan bakteria baik yang terdapat di kawasan vagina. Dengan memakan probiotik yang terdapat dalam makanan yang diperam, anda membantu diri anda untuk mengelakkan jangkitan bakteria dan menjaga kesihatan vagina anda dari dalam juga.