Kesihatan

Apakah Perbezaan Antara Rheumatisme, Demam Rheumatik, dan Penyakit Jantung Rheumatik?

Istilah rematik tidak hanya digunakan untuk merujuk kepada keradangan yang menyerang sendi. Terdapat juga masalah kesihatan dengan istilah yang sangat serupa, seperti demam reumatik dan penyakit jantung reumatik.

Walaupun serupa, ketiga-tiganya mempunyai simptom dan penyebab yang jauh berbeza. Itulah sebabnya, pengendaliannya berbeza antara satu sama lain. Untuk itu, ketahui perbezaan antara mereka bertiga.

Perbezaan antara reumatik, demam reumatik dan penyakit jantung reumatik

Berikut adalah perbezaan antara tiga penyakit:

1. Rematik ( artritis reumatoid )

Rheumatism adalah penyakit radang yang menyebabkan sakit, bengkak, dan kekejangan pada sendi. Sendi jari dan jari kaki adalah kawasan yang paling berisiko mendapat penyakit ini.

Pada beberapa orang, rematik juga dapat menyerang mata, kulit, dan paru-paru.

Rheumatism adalah penyakit autoimun. Di dalam tubuh orang yang mengalami rematik, sistem imun sebenarnya menyerang tisu sendi yang sihat. Akibatnya, tisu sendi menjadi radang.

Rheumatisme jangka panjang bahkan boleh menyebabkan kerosakan sendi.

Gejala rematik sering dijumpai di kawasan tertentu badan yang terjejas. Inilah ciri khas demam reumatik dan penyakit jantung reumatik.

Beberapa gejala rematik termasuk:

  • Sendi sakit, panas, dan kaku. Gejala biasanya bertambah buruk pada waktu pagi atau setelah lama tidak bergerak.
  • Sendi kelihatan merah atau bengkak.
  • Tubuh lesu dan kurang selera makan.

2. Demam reumatik (demam reumatik )

Demam reumatik adalah penyakit berjangkit yang menyerang sendi, kulit, jantung, dan otak. Penyakit ini boleh berlaku pada semua peringkat umur, tetapi kanak-kanak berumur 5-15 tahun paling berisiko.

Demam reumatik pada mulanya dipicu oleh jangkitan bakteria streptokokus pada kerongkong. Setelah mengesan jangkitan, sistem kekebalan tubuh segera mengeluarkan pertahanannya untuk membunuh bakteria.

Namun, daripada menangani jangkitan, sistem kekebalan tubuh yang terlalu aktif ini menyebabkan reaksi demam dan radang di dalam badan.

Tanpa rawatan segera, keradangan ini dapat berkembang menjadi demam reumatik 1-5 minggu kemudian. Demam akan berlanjutan dan disertai dengan gejala berikut:

  • Sakit sendi, terutamanya di lutut, tumit, pergelangan tangan, dan siku.
  • Sakit dada, degupan jantung meningkat, dan kesukaran bernafas. Beberapa pesakit juga mengalami bunyi desahan (gumaman) dari jantung.
  • Badan lembap.
  • Tubuh dalam keadaan kekejangan.

3. Penyakit jantung reumatik

Penyakit jantung reumatik adalah komplikasi demam reumatik. Penyakit ini disebabkan oleh sistem imun yang terlalu aktif kerana dipicu oleh bakteria yang sama.

Disebut penyakit jantung reumatik kerana penyakit ini menyerang tisu penghubung badan, terutama di jantung, sendi, kulit, dan otak.

Demam reumatik yang berulang berulang kali menjadikan jantung sering mengalami keradangan. Akibatnya, fungsi injap jantung rosak.

Sekiranya injap jantung tidak berfungsi, aliran darah akan tersekat dan boleh mengganggu fungsi jantung yang normal.

Penyakit jantung reumatik sangat berbahaya jika tidak dirawat. Komplikasi penyakit ini termasuk degupan jantung yang tidak teratur, strok akibat embolisme jantung, jangkitan pada lapisan dalam jantung, hingga kegagalan jantung yang boleh menyebabkan kematian.

Gejala utama penyakit ini adalah murmur jantung, sakit dada, kesukaran bernafas selepas aktiviti dan ketika berbaring, dan kelesuan.

Walau bagaimanapun, penghidap biasanya tidak menunjukkan gejala selama bertahun-tahun.

Walaupun mereka mempunyai istilah yang serupa, rematik, demam reumatik, dan penyakit jantung reumatik adalah tiga perkara yang sangat berbeza.

Kesamaan antara ketiganya adalah reaksi keradangan sebagai tindak balas dari sistem imun.

Dengan mengetahui perbezaan antara ketiganya, anda dan doktor anda pasti dapat memberikan rawatan yang sesuai dan berkesan.