Kehidupan yang sihat

6 Cara Mencegah Gigitan Nyamuk di Rumah

Tidak hanya di luar rumah, taman, atau tempat-tempat dengan banyak semak, gigitan nyamuk juga dapat terjadi di rumah anda sendiri. Gigitan nyamuk ini boleh menjengkelkan kerana menyebabkan lebam gatal. Untuk mengelakkan gigitan nyamuk, perhatikan cara pencegahan berikut.

Apa yang berlaku setelah digigit nyamuk

Sebilangan besar orang setelah digigit nyamuk akan merasa kulit gatal dan merah serta bengkak atau lebam.

Menurut American Academy of Allergy Asthma & Immunology, sebilangan orang yang mengalami gigitan nyamuk sebenarnya menyebabkan reaksi yang agak teruk kerana alahan. Bermula dari demam, sendi bengkak, hingga anafilaksis.

Anafilaksis adalah reaksi terhadap alergi yang boleh membuat penghidapnya pingsan atau mati. Reaksi ini berlaku dalam beberapa saat dan beberapa minit bersamaan dengan penurunan tekanan darah dan kesukaran bernafas.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Kerana ada kemungkinan yang cukup berbahaya, anda pasti perlu mengetahui cara mencegah gigitan nyamuk.

Cara berkesan untuk mencegah gigitan nyamuk

Seperti yang dilaporkan oleh CDC (badan kawalan dan pencegahan penyakit di Amerika), nyamuk biasanya menggigit pada waktu siang dan malam, di luar rumah dan di dalam rumah.

Serangga yang satu ini biasanya mencari tempat yang hangat ketika suhunya mulai sejuk. Nyamuk biasanya akan berkumpul di tempat terkurung, seperti garaj atau gudang.

Umumnya, nyamuk akan berkembang biak di tempat yang lembap atau takungan air, seperti kolam, ban lama, tanaman basah, hingga sampah.

Sekiranya anda merasakan bahawa rumah anda tidak bebas dari serangan nyamuk, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda ikuti untuk mengelakkan gigitan nyamuk.

1. Menggunakan kipas

Nyamuk ternyata adalah haiwan yang tidak mampu terbang. Sebab itu, salah satu cara untuk mencegah gigitan nyamuk adalah dengan menggunakan kipas.

Angin yang diciptakan mungkin membuat kemampuan terbangnya terganggu. Sekiranya anda berdiri atau duduk di dekat kipas angin, kemungkinan nyamuk akan sukar menggigit anda.

2. Sapukan minyak pudina

Menurut kajian 2011, pudina adalah salah satu penghalau nyamuk terbaik. Tumbuhan ini terbukti sebagai cara untuk mencegah gigitan nyamuk, termasuk: Aedes aegypti selama 45 minit.

Ekstrak tanaman pudina ini digunakan sebagai minyak pati supaya anda boleh mengoleskannya ke lengan atau di bahagian badan yang anda mahukan. Cara menggunakannya juga mudah, anda hanya perlu mencampurkan minyak pudina dengan lemon untuk mendapatkan aroma pudina yang sempurna.

Namun, ada sesuatu yang perlu diingat bahawa minyak pudina boleh menyebabkan sensasi terbakar pada kulit. Anda mungkin dapat menggabungkannya dengan minyak canola.

3. Buang sampah secara berkala

Adakah anda sedar bahawa sampah yang terkumpul di sudut bilik dan menjadikan lantai lembap dapat menjadi tempat pembiakan nyamuk?

Supaya anda dan ahli keluarga lain bebas dari ancaman digigit nyamuk, jangan lupa membuang sampah secara rutin ke tempat pembuangan sampah.

Selain itu, memisahkan sampah basah dan kering juga dapat dilakukan untuk memudahkan anda ketika memilih dan menyusunnya.

4. Gunakan minyak catnip

Selain digunakan dalam dunia kuliner, catnip juga digunakan sebagai cara untuk mencegah gigitan nyamuk di rumah.

Ekstrak catnip dianggap lebih selamat dan tidak mempunyai kesan sampingan pada kulit. Agar tidak digigit nyamuk, anda boleh menggunakan minyak catnip. Minyak ini mampu melindungi tubuh anda dari gigitan nyamuk selama 7 jam.

5. Manfaatkan penggunaan tanaman serai

Bahan semula jadi yang biasa terdapat dalam losyen penghalau nyamuk adalah serai. Sekiranya anda ingin menggunakan cara semula jadi untuk mencegah gigitan nyamuk, anda boleh menggabungkan minyak serai dengan minyak pati lain.

Salah satu minyak pati yang disyorkan untuk dicampurkan dengan minyak sitronella adalah minyak kulit kayu manis. Gabungan kedua-duanya ternyata dapat menghasilkan penghalau nyamuk yang cukup kuat.

6. Bersihkan lopak

Tong sampah basah, genangan air, dan kolam yang tidak dijaga dapat menjadi tempat pembiakan nyamuk. Oleh itu, membersihkan air yang berdiri di halaman dan rumah dapat mencegah nyamuk membiak di sana.

Petua untuk menjaga kebersihan rumah anda dari genangan air sehingga anda tidak digigit nyamuk termasuk:

  • Bersihkan selokan di bumbung yang tersumbat
  • Kosongkan sebarang takungan air
  • Memastikan air hujan tidak menetes ke tong sampah
  • Menyimpan pot bunga atau bekas lain yang tidak digunakan terbalik
  • Lindungi tepi kolam untuk mengelakkan acuan
  • Gunakan kelambu pada tangki septik, telaga, atau takungan air.

Sebenarnya, kaedah paling ampuh untuk mencegah gigitan nyamuk adalah dengan membasmi sarang nyamuk. Oleh itu, menjaga kebersihan rumah dan melakukan kelam kabut 3-6 bulan adalah langkah yang cukup sesuai.