Corak Tidur Sihat

Pelbagai Sebab Kurang Tidur dan Cara Mengelakkannya •

Apabila anda tidak cukup tidur dan memaksa diri anda menjalani hari seperti biasa, anda sukar untuk fokus. Ini juga cenderung membuat anda tidak produktif dan kelihatan lembap. Walaupun kedengarannya remeh, kurang tidur boleh memberi kesan besar pada prestasi badan. Jadi, apa yang menyebabkan kurang tidur?

Pelbagai penyebab kurang tidur

Terdapat beberapa penyebab kurang tidur yang perlu anda ketahui, seperti berikut:

1. Insomnia

Insomnia adalah sejenis gangguan tidur yang menyebabkan anda menghadapi masalah untuk tidur. Bukan itu sahaja, anda juga boleh bangun di tengah malam dan tidak dapat tidur semula.

Nah, gangguan tidur yang satu ini berpotensi untuk mengurangkan waktu tidur anda. Akibatnya, apabila orang lain dapat tidur nyenyak, anda terjaga sepanjang malam. Inilah yang menjadikan insomnia sebagai penyebab kurang tidur.

2. Berjaga hingga lewat malam

Sekiranya insomnia adalah gangguan yang menyebabkan anda menghadapi masalah tidur, tidur lewat adalah kebiasaan yang tidak sihat apabila anda sengaja tidur malam. Biasanya, anda terpaksa bangun lewat kerana mempunyai tanggungjawab yang belum selesai.

Contohnya, membuat tugasan, bekerja, atau belajar untuk persiapan peperiksaan. Malah, ada juga orang yang sengaja bangun lewat untuk menonton perlawanan bola sepak. Sebenarnya, tabiat ini boleh menjadi penyebab kurang tidur.

3. Makan terlalu banyak sebelum tidur

Sekiranya anda seorang yang suka makan sebelum tidur, anda harus segera menghentikan tabiat ini. Sebabnya, makan sebelum tidur boleh menjadi salah satu sebab anda mengalami kurang tidur.

Makan sebelum tidur, terutamanya makanan berat, boleh membuatkan tubuh 'sibuk' mencerna makanan. Di samping itu, semasa anda berbaring di perut yang baru diisi, anda pasti akan merasa tidak selesa. Akibatnya, bukannya tidur, anda sebenarnya berjaga sepanjang malam.

4. Tekanan

Tekanan adalah salah satu penyebab kurang tidur yang mungkin anda alami. Daripada berehat, otak anda lebih suka sibuk memikirkan pelbagai perkara yang membuat anda terjaga.

Sebenarnya, semakin sibuk otak anda, semakin sukar untuk anda mula tidur. Oleh itu, pastikan untuk menenangkan fikiran sebelum tidur supaya salah satu gangguan mental ini tidak mengganggu kualiti tidur anda.

5. Mengambil kafein dan perangsang lain

Selain kafein, rokok, dan alkohol adalah perangsang yang dapat membantu anda berjaga. Tidak menghairankan bahawa minum minuman berkafein seperti kopi, merokok, dan minum alkohol boleh menyebabkan anda kurang tidur.

Sebenarnya, tidak mengapa jika anda suka minum kopi. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya, minum sekurang-kurangnya 5-6 jam sebelum anda tidur. Kesan kopi akan berkurang setelah empat jam anda meminumnya.

Pelbagai akibat kurang tidur yang harus diperhatikan

Sekiranya anda sudah memahami apa penyebab kurang tidur, sekarang adalah masa untuk mengetahui akibat dari keadaan ini, termasuk:

1. Tidak fokus

Salah satu syarat yang boleh menyebabkan anda tidak fokus pada aktiviti adalah kurang tidur. Sebenarnya, waktu tidur yang dikurangkan sebanyak 1.5 jam boleh memberi kesan buruk.

Bayangkan jika ini berlaku pada hari-hari penting, misalnya ketika anda hendak membuat persembahan di hadapan pelanggan atau semasa mengambil peperiksaan. Ini tentu boleh mengganggu produktiviti anda.

2. Mengantuk pada waktu siang

Selalunya mengantuk pada waktu siang? Ini mungkin disebabkan anda tidak cukup tidur malam sebelumnya. Ya, memandangkan kualiti tidur yang buruk, anda pasti masih mahu tidur pada sebelah petang pada keesokan harinya.

Ini tentu saja menimbulkan rasa tidak selesa. Sebabnya, jika anda terpaksa berjaga dalam keadaan mengantuk, tidak jarang kepala anda akan berasa sakit.

3. Kerosakan ingatan

Walaupun mungkin tidak terlalu teruk, tetapi salah satu penyebab keadaan ini adalah kurang tidur. Selain sukar mengingat sesuatu, kurang tidur juga boleh menjadi penyebab kesukaran anda berfikir atau memproses maklumat.

Keadaan ini juga boleh menjadi teruk jika anda terlalu lama mengalami kekurangan tidur. Ini tentu boleh memberi kesan jangka panjang yang tidak anda mahukan.

4. Suasana yang tidak menentu

Dalam keadaan kurang tidur, gangguan mood dapat membuat anda pemarah, putus asa dan mudah marah. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan anda dengan orang lain.

Sebabnya, jika orang itu tidak memahami keadaan dan situasi yang berlaku, mungkin orang itu akan menganggap anda menjengkelkan. Akibatnya, konflik timbul antara anda dan orang tersebut hanya kerana kurang tidur.

Cara mengelakkan kurang tidur

Menurut Sleep Foundation, berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan pelbagai penyebab kurang tidur:

1. Biasakan tidur tepat pada waktunya

Mempunyai jadual tidur dan bangun yang teratur dapat membantu anda mendapatkan tidur yang cukup. Bukan hanya itu, kualiti tidur anda juga boleh meningkat. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan masalah kurang tidur.

Pada mulanya, anda mungkin sukar untuk mematuhi jadual tidur itu. Namun, lambat laun, lama-kelamaan anda pasti akan terbiasa dengannya.

2. Mengehadkan masa untuk bekerja dan bersosial

Untuk melakukan ini, tidak bermaksud anda tidak boleh melakukannya sama sekali. Namun, pastikan anda mengetahui had anda, kapan hendak bekerja, bersosial, dan kapan anda berehat.

Sebabnya, terlalu banyak bekerja dan bergaul dengan rakan atau keluarga boleh menyebabkan anda kehilangan waktu dan menjadi penyebab kurang tidur. Sekurang-kurangnya, jika larut malam, pastikan untuk mengingat kapan waktunya anda tidur.

3. Buat rutin tidur

Rutin sebelum tidur menjadikan tubuh terbiasa tidur setelah melakukan tabiat tertentu. Kesannya, menjalani rutin dapat membantu anda tidur lebih cepat.

Anda boleh melakukan rutin berdasarkan aktiviti kegemaran anda, seperti membaca buku, mendengar muzik, atau hanya memakai alas tempat tidur dan menggosok gigi. Satu perkara yang pasti, elakkan bermain alat sebelum tidur kerana berpotensi membuat anda terjaga.