Gigi dan Mulut

3 Petua Menggunakan Pendakap Lutsinar untuk Hasil yang Optimum

Memakai pendakap lutsinar membantu meluruskan gigi yang tidak kemas. Untuk hasil yang optimum, anda mesti menggunakan dan merawatnya dengan betul. Tidak perlu bingung, ikuti petua ini untuk menggunakan pendakap lutsinar agar gigi anda lebih kemas dan anda mendapat senyuman yang cantik dan menawan.

Petua menggunakan pendakap lutsinar sehingga hasilnya memuaskan

Menurut doktor gigi Paul H. Ling, DDS, seperti yang dilaporkan oleh Jurnal Persatuan Pergigian Kanada, pendakap lutsinar boleh menjadi rawatan yang tepat untuk merapikan gigi yang tidak kemas. Pendakap ini direka bentuk seperti selimut jernih yang membentuk dan menutup gigi.

Ukuran dan bentuk sanggur akan disesuaikan dengan keadaan gigi sehingga anda dapat menggunakannya dengan selesa, tetapi masih dapat menggeser gigi ke posisi yang betul.

Tahap kejayaan meluruskan gigi menggunakan pendakap lutsinar tidak hanya bergantung pada rawatannya. Disiplin dan ketelitian anda juga memainkan peranan penting dalam menyokong kejayaan penggunaan pendakap lut sinar anda.

Jadi, apa yang perlu anda lakukan dan perhatikan? Mari kita bincangkan petua satu persatu.

1. Pilih pendakap lut sinar yang betul

"Penyelidikan sebelum memilih" adalah langkah utama yang harus anda ambil sebelum menggunakan pendakap lutsinar. Sebabnya, tidak semua pendakap lutsinar yang beredar mempunyai kualiti yang sama.

Siapa yang tidak tergoda jika terdapat banyak iklan di media sosial yang menawarkan pendakap lutsinar dengan harga murah? Sayangnya, walaupun pada pandangan pertama mereka kelihatan sama, sanggur lutsinar murah yang tidak diuji kualiti boleh menyebabkan banyak masalah.

Bermula dari rasa tidak selesa ketika digunakan, sapu cepat pecah, hingga munculnya masalah di mulut atau gigi anda, seperti sariawan.

Oleh itu, untuk memiliki gigi yang rapi dan senyuman yang sempurna dengan pendakap lut sinar, pastikan anda memilih pendakap yang berkualiti dan prosesnya diselia oleh doktor gigi yang berpengalaman. Pilih jenama pengaduk telus yang telah diuji dan diakui keselamatannya oleh masyarakat antarabangsa.

Sebagai anggaran, pemasangan sanggul telus biasanya bermula dengan harga Rp 20 juta.

2. Gunakan dengan betul

Setelah membuat pilihan yang tepat, petua seterusnya adalah menggunakan pendakap lutsinar seperti yang disarankan oleh doktor gigi. Sekiranya anda mematuhi peraturan ini, jangka masa rawatan biasanya antara 3 hingga 9 bulan.

Beberapa peraturan yang mesti anda perhatikan dengan berhati-hati ketika memakai dan merawat sikat lut sinar, termasuk:

  • Walaupun ia dapat dikeluarkan dan dipakai kembali, pastikan anda menggunakan pendakap ini sekurang-kurangnya 20-22 jam sehari.
  • Jangan lupa membersihkan sapu dengan air sejuk dan cecair pembersih khas untuk membuang air liur dan bakteria mulut yang melekat. Elakkan membersihkan sanggur dengan pasta gigi atau air panas kerana boleh mengikis lapisan sanggur.
  • Gosok gigi atau bilas mulut sebelum menggunakan pendakap lutsinar. Apabila anda makan atau minum yang berwarna, panas, dan keras dalam tekstur, anda mesti terlebih dahulu membuang sapu ini. Tujuannya, agar sanggur tidak cepat kusam, menipis, atau pecah.

3. Periksa secara berkala keadaan gigi dan sapu yang digunakan

Untuk rawatan yang optimum, jangan lupa untuk memeriksa kesihatan gigi anda. Langkah ini dilakukan untuk mengelakkan masalah gigi yang mungkin berlaku.

Selain itu, pemeriksaan gigi secara berkala ke doktor gigi juga akan membantu anda mengetahui sejauh mana pendakap lut sinar berjaya menyelaraskan gigi anda.

Anda dinasihatkan untuk membuat lawatan berkala ke doktor gigi. Sekiranya anda tidak mempunyai sebarang aduan, kekerapan lawatan ke doktor gigi dapat dikurangkan. Beberapa klinik pergigian yang menawarkan rawatan pendakap gigi yang telus juga telah mengembangkan aplikasi khas untuk memudahkan pemeriksaan pergigian tanpa perlu mengunjungi klinik secara langsung.

Anda hanya perlu menghantar gambar gigi anda setiap 5 hari supaya doktor dapat memeriksanya. Anda juga perlu menukar sanggur5 hari sekali untuk menjaga kebersihan gigi dan rawatan tetap berkesan untuk menukar gigi yang tidak kemas mengikut arahan doktor gigi.

Pendakap lutsinar juga harus diganti dengan yang baru, apabila patah atau patah. Sekiranya anda merasa warnanya kusam dan tidak lagi nyaman digunakan, jangan ragu untuk menggantinya dengan yang baru.