Kesihatan

Bahaya Mencampurkan Es Kering di Kolam Renang

Tiga orang mati di sebuah parti kolam renang di Moscow Rusia kerana air kolam dicampurkan dengan ais kering atau ais kering. Sebanyak 25 kg ais kering dicampurkan ke dalam kolam renang tanpa memikirkan bahaya dan kesan selanjutnya.

Bencana ini berlaku di pesta selebriti bernama Yekaterina Didenko yang juga seorang ahli farmasi bertauliah yang menyambut ulang tahunnya yang ke-29.

Bagaimana bencana ini berlaku dan mengapa ais kering bahaya?

Didenko, tuan rumah pesta ini memesan 25 kg ais kering untuk dicampurkan ke dalam kolam, tempat pesta diadakan.

Melancarkan Berita Moscow dengan tujuan mencampurkan ais kering ini ke kolam renang dimaksudkan untuk membuat kabut di atas air dan mencipta kesan awan berpusing. Tetapi maklumat lain diketahui 25 kg ais kering ia dipesan dan dicampurkan ke dalam kolam kerana para tetamu mengadu air kolam itu terasa hangat.

Selepas ais kering tumpah ke kolam, para tetamu segera terjun ke kolam tanpa mengetahui bahaya yang mengintai mereka. Pada masa itu mereka yang berenang segera merasa tercekik dan ada yang tidak sedarkan diri.

Akibat kejadian itu, empat orang dirawat kerana luka bakar dan keracunan kimia. Dua orang mati di tempat kejadian manakala seorang lagi meninggal di hospital. Suami Didenko adalah salah seorang yang mati.

Siasatan awal menunjukkan bahawa penyebab kematian adalah kerana sesak nafas dan kekurangan oksigen.

Mengapa Ais kering bolehkah ia berbahaya?

Walaupun nama 'ais kering', ais kering adalah karbon dioksida (CO2) dimampatkan. CO2 ini ditekan pada suhu yang sangat rendah -78 ° C (-109 ° F) sehingga menjadi sangat sejuk.

Apabila dibawa ke suhu normal, ais karbon dioksida ini tidak mencair menjadi cecair, tetapi akan berubah dari keadaan pepejal kembali ke gas. Proses ini dikenali sebagai pemejalwapan.

Jabatan Kesihatan New York mengatakan bahawa ais kering boleh menjadi bahaya yang sangat serius di ruang kecil yang kurang berventilasi. Apabila 'ais' ini menyala, gas karbon dioksida akan terbentuk, membuat orang menghirup gas dalam jumlah besar dan berbahaya.

Apabila gas karbon dioksida dihirup oleh manusia, ia berpotensi menyebabkan sakit kepala dan kesukaran bernafas, serta mual dan muntah. Dalam kes yang melampau, pendedahan berlebihan boleh menyebabkan seseorang kehilangan kesedaran, dan dalam beberapa kes menyebabkan kematian.

Kejadian kematian akibat es kering juga berlaku pada tahun 2008. Kejadian ini menimpa seorang wanita dan ibu mertuanya. Wanita ini dan ibu mertuanya membawa empat beg ais kering di tempat duduk belakang kereta untuk dibawa ke suaminya, yang menjual ais krim.

Kedua-dua wanita itu didapati tidak sedarkan diri di dalam kereta mereka kerana kekurangan oksigen. Dalam kejadian tragis ini ibu mertua berusia 77 tahun tidak diselamatkan, dia dinyatakan mati kerana menyedut terlalu banyak gas dari ais kering.

Nah, dalam kes pencampuran ais kering dan air di kolam ini, molekul air di kolam berada pada suhu yang lebih tinggi daripada CO2 beku. Jadi ada proses perlanggaran menghantar tenaga dari air dan ais kering, ais kering sejukkan air ketika air suam ais kering . Oleh kerana itu, molekul karbon dioksida dalam bentuk ais bergerak dan berubah menjadi bentuk gas dengan lebih cepat.

Berikut adalah beberapa bahaya masuk ais kering ke kolam renang:

  • Frostbite Ais Kering (radang fros): CO2 beku ini sangat sejuk, jika bersentuhan boleh menyebabkan luka bakar yang dapat membunuh tisu sel. Bahagian terburuk adalah hanya memerlukan beberapa saat hubungan untuk menyala.
  • Asphyxia: Seperti yang dijelaskan ais kering akan berubah menjadi gas CO2. Walaupun gas tidak beracun, kandungan CO2 akan mengganggu komposisi udara. Bekalan oksigen terhad dan akan menyebabkan kesukaran bernafas.
  • Bahaya Letupan: ais kering tidak meletup atau mudah terbakar, tetapi memberikan banyak tekanan kerana bertukar menjadi gas. Sekiranya anda meletakkan ais kering di dalam bekas tertutup berhampiran kolam renang, ada kemungkinan bekas itu meletup. Letupan CO2 yang membeku menghasilkan bunyi yang kuat, kerepek ais dan bekas yang hancur boleh secara mental dan mencederakan orang di sekitarnya.

Gunakan ais kering selamat

Apabila disimpan dan digunakan seperti yang diarahkan, ais kering tidak berbahaya dan boleh membuat beberapa trik pesta yang cukup sejuk.

Berikut adalah perkara yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan ais kering :

  • Mesej ais kering dengan bilangan dan ukuran yang sesuai yang dapat digunakan dalam jumlah yang berpatutan. Kerana ais kering bersaiz besar sangat berbahaya untuk dipotong.
  • Pakai sarung tangan semasa menyentuh ais kering , pakai cermin mata keselamatan atau pelindung muka jika anda mahu memotongnya.
  • berjimat ais kering di dalam bekas yang mempunyai lubang untuk membolehkan gas keluar sehingga ketika ais berubah bentuk tidak menyebabkan tekanan di dalam bekas.
  • Jauhi dari kanak-kanak
  • Jangan cuba makan atau menelan ais kering .

Dari kejadian ini dapat digarisbawahi bahaya penggunaan bahan kimia, termasuk menggunakan ais kering, di luar penggunaan yang disyorkan secara umum.