Kesihatan Seksual

Rangsangan seksual wanita berusia 40 tahun boleh menurun kerana 5 faktor ini

Ramai wanita semakin jarang atau bahkan enggan melakukan hubungan seks dengan pasangan kerana merasakan dorongan seks mereka semakin berkurangan. Ini adalah perkara semula jadi dengan usia. Namun, ini tidak bermakna anda harus berpuas hati dengan musim santai di bilik tidur anda. Oleh itu, apakah penyebab penurunan keinginan seksual pada wanita berusia 40 tahun ke atas dan bagaimana mengatasinya?

Pelbagai perkara yang mengurangkan keinginan seksual wanita berusia 40 tahun ke atas

Terdapat pelbagai perkara yang menyebabkan keinginan seksual wanita berusia 40 tahun ke atas dapat menurun secara drastik. Walaupun begitu, tidak selalu melakukan hubungan seks jarang menunjukkan ada masalah serius yang menghantui rumah tangga anda. Apakah mereka?

1. Punca fizikal

Apabila anda semakin tua, bukan hanya rambut dan kulit anda yang menua. Organ intim dan pembiakan anda juga berubah. Payudara yang mulai kendur, misalnya, boleh membuat anda tidak yakin lagi. Pelbagai perubahan faraj, seperti kekeringan faraj atau kendur vagina setelah melahirkan, boleh menjadikan seks sangat menyakitkan sehingga anda mungkin memilih untuk tidak tidur.

Keinginan seksual yang menurun pada wanita berusia 40 tahun juga boleh dipengaruhi oleh pundi kencing yang lemah. Keadaan ini disebut inkontinensia kencing. Pundi kencing yang lemah menyukarkan wanita untuk menahan keinginan untuk membuang air kecil, termasuk semasa orgasme. Inilah yang dapat membuat mereka menghindari hubungan seks dengan pasangan kerana takut malu membasahi tempat tidur di tengah sesi seks. Inkontinensia kencing adalah perkara biasa pada wanita yang baru melahirkan dan wanita yang menghampiri menopaus.

Di samping itu, wanita pada umumnya juga lebih sukar untuk mencapai orgasme (ada juga yang mungkin tidak pernah mengalami orgasme sama sekali). Ini boleh mempengaruhi keinginan seksual dan keinginan wanita untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan kerana mereka merasa rendah diri.

2. Penurunan hormon

Perubahan tahap hormon boleh mempengaruhi gairah seksual seorang wanita ketika dia berumur, seperti:

 • Menopaus. Tahap estrogen menurun ketika anda menghampiri menopaus. Ini secara amnya menyebabkan penurunan minat seks dan menjadikan vagina kering sehingga seks akan menyakitkan dan tidak selesa.
 • Kehamilan dan penyusuan. Perubahan hormon semasa kehamilan, kelahiran anak, dan penyusuan susu ibu dapat membantutkan libido wanita. Keletihan, perubahan bentuk badan, dan perasaan tekanan semasa hamil dan selepas melahirkan juga boleh mempengaruhi perubahan keinginan seksual anda.

3. Masalah psikologi

Terdapat banyak sebab psikologi yang boleh menyebabkan wanita yang lebih tua tidak melakukan hubungan seks, termasuk:

 • Masalah kesihatan mental, seperti kegelisahan atau kemurungan
 • Tekanan, seperti tekanan kerana masalah kewangan atau masalah kerja
 • Keyakinan diri yang rendah, yang boleh disebabkan oleh perubahan fizikal akibat penuaan
 • Mempunyai pengalaman seksual yang negatif, seperti kekerasan fizikal atau serangan seksual
 • Keletihan. Keletihan kerana terperangkap dalam rutin keibubapaan atau pekerjaan harian boleh mempengaruhi libido rendah.
 • Tidak berpuas hati. Sebilangan wanita hanya dapat terangsang melalui rangsangan klitoris, bukan melalui penembusan zakar. Kebosanan dengan teknik dan kedudukan yang sama juga dapat mengurangkan dorongan seks wanita.

4. Sudah lama berkahwin

Satu kajian yang diterbitkan dalam Psikologi Perubatan menyatakan bahawa dari 2.173 wanita yang belajar di Finland, 2000 wanita melaporkan kehilangan dorongan seks kerana perkahwinan mereka dalam jangka panjang. Tidak semua pasangan seperti ini, tetapi kehilangan dorongan seks setelah bertahun-tahun berkahwin bukanlah fenomena baru.

Ini kadang-kadang dipengaruhi oleh persepsi orang yang percaya bahawa setelah hubungan yang panjang, adalah wajar dan tidak mengapa jika kita tidak lagi mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks. Pada akhirnya, mereka hanya menerima persepsi ini kerana mereka berfikir "Tidak apa-apa untuk tidak bercinta, yang penting ialah mereka masih bersama". Sebenarnya, pelbagai kajian melaporkan bahawa pasangan suami isteri yang melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya sekali seminggu sebenarnya mempunyai kepuasan rumah tangga maksimum.

Penurunan keinginan seksual wanita berusia 40 tahun ke atas yang telah lama berkahwin juga dipengaruhi oleh perangkap rutin seks monogami. Adalah wajar bagi anda dan pasangan anda untuk merasa bosan antara satu sama lain, terutamanya jika anda telah bersama selama bertahun-tahun, jadi anda tidak menganggapnya seronok seperti dulu.

Ubah tabiat seks basi dan hidupkan kembali cinta dengan mempertimbangkan untuk melakukan perkara baru, seperti mencuba mainan seks, permainan peranan BDSM atau fantasi seks lain, atau hanya mengubah posisi.

5. Sebab-sebab lain

Pelbagai penyakit, gaya hidup, dan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan penurunan seks pada wanita berusia 40 tahun ke atas, termasuk:

 • Penyakit perubatan. Banyak penyakit bukan seksual boleh mempengaruhi keinginan seksual, seperti arthritis (artritis), barah, diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit jantung koronari, dan penyakit saraf.
 • Dadah. Banyak ubat-ubatan preskripsi, termasuk beberapa ubat antidepresan dan anti-penyitaan diketahui sebagai pembunuh libido.
 • Kontraseptif. Selalunya alat kawalan kelahiran tertentu menyebabkan penurunan libido wanita. Ramai wanita mengalami penurunan keinginan seksual ketika menggunakan kontrasepsi. Kontraseptif yang mempunyai kesan adalah pil kawalan kelahiran, cincin faraj, suntikan, dan implan.
 • Cara hidup. Mengonsumsi alkohol terlalu banyak boleh merosakkan keinginan seks anda. Sama seperti dadah dan rokok, kerana merokok dapat mengurangkan aliran darah dan dapat mengurangkan libido.
 • Operasi. Semua pembedahan, terutama yang melibatkan dada dan alat kelamin, boleh mengakibatkan penurunan fungsi seksual dan dorongan seks.