Keibubapaan

Sukan Dapat Meningkatkan Pencapaian Akademik Kanak-kanak dan Remaja

Manfaat bersenam untuk menjadikan badan sihat dan cergas tidak dapat dipertikaikan. Tetapi nampaknya, sukan juga dapat menjadikan anak-anak pintar dan cemerlang di sekolah.

Bersenam secara teratur, cara sihat dan sesuai untuk menjadikan kanak-kanak pintar

Kunci utama untuk menjadi anak yang pintar dan cemerlang di sekolah tentunya adalah belajar bersungguh-sungguh. Fungsi kognitif otak memang boleh merosot sekiranya otak jarang digunakan untuk berfikir. Namun, sesi belajar yang hanya dihabiskan dengan duduk diam selama berjam-jam perlu diimbangi dengan aktiviti fizikal, seperti sukan.

Selain membantu pertumbuhan tulang dan otot dan meningkatkan stamina, latihan fizikal juga menyuburkan otak. Selagi badan dirangsang untuk terus panas, jantung akan terus mengepam darah segar ke semua organ tubuh, termasuk otak. Aliran darah yang lancar ke otak akan mencegah kerosakan sel otak dan, pada masa yang sama, membantu pembentukan sel otak baru.

Sel-sel otak yang sihat akan berfungsi lebih baik dalam menyokong fungsi kognitif otak, termasuk kemampuan berfikir, kemampuan untuk fokus / menumpukan perhatian, bagaimana seseorang memahami sesuatu, menyelesaikan masalah, membuat keputusan, mengingat, dan mengambil tindakan.

Amika Singh, PhD., Seorang penyelidik dari Pusat Perubatan Universiti Vrije Universiteit di Amsterdam, Belanda dan seorang pengarang di Archieves of Pediatrics & Adolescent Medicine, berkata, "Selain kesan fizikal, latihan juga dapat membantu tingkah laku dan corak anak-anak. tingkah laku harian di kelas supaya mereka lebih dapat menumpukan perhatian semasa belajar. " Ya. Sebabnya ialah selain meningkatkan aliran darah ke otak, latihan juga memicu otak untuk melepaskan endorfin, yang menjadikan emosi anak-anak lebih mudah, lebih bahagia, lebih stabil, dan lebih tenang, sehingga mereka jarang "bertindak".

Manfaat latihan untuk otak juga disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa rata-rata, kanak-kanak pintar dan mereka yang cemerlang di sekolah adalah anak-anak yang juga rajin bersenam.

Berapakah jangka masa latihan yang disyorkan untuk kanak-kanak dan remaja?

Rata-rata kurikulum sekolah di Indonesia merangkumi mata pelajaran Pendidikan Jasmani (Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) yang dijalankan sekurang-kurangnya sekali seminggu. Walau bagaimanapun, tempohnya boleh berbeza bagi setiap anak. Sebagai contoh, jika merujuk kepada kurikulum 2013, jangka masa mata pelajaran Pendidikan Jasmani untuk kanak-kanak sekolah rata-rata berkisar antara 70 hingga 100 minit setiap minggu.

Sebilangan besar ibu bapa mungkin menganggap ini cukup. Jangka masa yang sesuai untuk aktiviti fizikal kanak-kanak dalam satu hari adalah 60 minit. Tetapi bersenam seminggu sekali di sekolah tidak mencukupi, anda tahu! Sebenarnya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan setiap kanak-kanak dan remaja berusia 5-17 tahun ke atas bersenam sekurang-kurangnya 60 minit setiap hari atau jika jumlahnya menjadi 142 minit dalam seminggu. Jika dibandingkan, sudah tentu tidak mencukupi?

Oleh itu, kanak-kanak masih harus aktif secara fizikal setiap hari. Contohnya, dengan membiarkan anak anda menunggang basikal atau berjalan kaki ke sekolah, atau mendaftarkannya untuk berenang atau ekstrakurikulum bola sepak. Galakkan anak-anak meluangkan masa dengan bermain bersama, misalnya bermain petak umpet.

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membimbing dan membuat anak mereka bersenam setiap hari. Di samping menjaga anak-anak dari risiko pelbagai penyakit berbahaya ketika mereka dewasa, faedah bersenam juga terbukti dapat menjadikan anak-anak pintar dan berjaya. Tidak ada bahaya, bukan? Oleh itu, mari mula membiasakan anak-anak untuk bersenam sejak usia muda!

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌