Kehamilan

Berat semasa melahirkan anak tidak boleh dilakukan secara sembarangan •

Menegangkan, atau apa yang juga biasa disebut dengar , adalah salah satu perkara penting yang perlu dilakukan ketika anda bersalin secara normal. Bersalin secara normal adalah proses melahirkan bayi melalui faraj tanpa menggunakan alat bantu. Penyampaian normal memerlukan tiga faktor penting yang sering disingkatkan sebagai 3P: Kuasa , Laluan , dan Penumpang .

Maksudnya, untuk melahirkan secara normal, anda mesti mempunyai kekuatan ( kuasa semasa meneran; keadaan saluran kelahiran petikan ) mencukupi; dan janin yang dilahirkan ( penumpang ) tidak terlalu besar untuk melalui saluran kelahiran.

Jangan segera mendorong apabila anda merasakan pengecutan

Walaupun anda tidak bermaksud mendorong, dorongan untuk mendorong biasanya akan muncul sebagai reaksi tidak disengaja terhadap tekanan janin di dasar panggul.

Perasaan tekanan atau pergerakan janin jauh di dalam pelvis akan menyebabkan dorongan yang tidak dapat ditolak. Ketika pertama kali mengalami dorongan untuk mendorong ini, banyak wanita merasa ingin membuang air besar.

Namun, apabila anda merasa terdorong ketika pembukaan saluran kelahiran tidak sempurna, tahan dengan santai, dan hembuskan udara dari paru-paru. Sekiranya perlu, hembuskan nafas dengan cepat untuk mengelakkan anda mengalami tekanan.

Anda atau pasangan anda boleh meminta jururawat atau bidan untuk memeriksa pembukaan pekerja semasa ini. Sekiranya serviks masih mempunyai kawasan yang tebal, anda tidak boleh mencangkung atau mendorong sehingga serviks melebar sepenuhnya.

Sekiranya terpaksa, serviks sebenarnya akan membengkak dan memperlahankan proses persalinan.

Walaupun kadang-kadang sukar dan tidak selesa untuk menahan diri daripada menolak ketika anda merasakan dorongan yang kuat, yang terbaik adalah menunda menolak sehingga serviks sepenuhnya melebar.

Bilakah untuk mula mendorong?

Dengan setiap pengecutan, bayi akan ditolak ke bawah, menyebabkan saluran kelahiran terbuka. Pelebaran disebut lengkap apabila saluran kelahiran melebar 10 cm, yang bermaksud bukaannya selesai dan bayi siap keluar dari rahim.

Ketika anda berada di tahap ini, rasa pedih ulu hati akibat pengecutan rahim akan berlaku lebih cepat dan lebih lama, kira-kira setiap 2-3 minit. Kepala janin turun ke ruang pelvis dan memampatkan otot-otot dasar pelvis, sehingga secara refleks akan menimbulkan perasaan ingin mendorong.

Dorongan untuk mendorong ini mirip dengan perasaan seperti buang air besar, yang dicirikan oleh dubur terbuka. Dan apabila anda mula menekan, kepala janin akan mula kelihatan, sementara vulva (bibir vagina) terbuka dan perineum meregang.

Anda akan merasakan tekanan yang kuat di kawasan perineum. Otot perineum ini elastik, tetapi doktor atau bidan dapat meramalkan perlunya pemotongan perineum (juga dikenali sebagai prosedur episiotomi).

Tindakan ini akan dilakukan dengan tujuan untuk mencegah paksa perineum terkoyak akibat tekanan bayi.

Bilakah berhenti mendorong?

Proses penekanan ini dilakukan sehingga sebahagian besar kepala bayi dapat dilihat, atau juga dikenali sebagai mahkota . Anda akan merasakan tisu kemaluan di bahagian bawah dan terasa panas.

Pada ketika ini, anda harus berhenti mendorong, dan membiarkan alat kelamin dan perineum (otot di antara bukaan faraj dan dubur) perlahan-lahan meregangkan kepala bayi yang baru muncul.

Ini penting, kerana jika anda terus mendorong dan meneran, ada kemungkinan terkoyak atau kelahiran pramatang.

Apabila regangan berlaku, sensasi panas yang anda rasakan di alat kelamin anda adalah isyarat yang jelas bahawa anda harus berhenti mendorong dengan segera.

Doktor atau bidan anda akan memberi anda arahan dan memberitahu anda kapan hendak mendorong dan kapan harus berhenti.

Bagaimana menolak?

Setelah serviks melebar sepenuhnya, anda mungkin merasakan dorongan untuk mendorong / mendorong ketika kontraksi datang.

Tetapi beberapa wanita merasakan keinginan untuk muncul setelah berehat sebentar dari kontraksi. Perbezaan ini dipengaruhi oleh bilangan dan kelajuan keturunan bayi, kedudukan dan kedudukan bayi di pelvis, dan kedudukan badan anda.

Ketika anda berada di tahap pembukaan penuh, jangan ragu untuk mula mendorong setiap kali anda merasakan dorongan dan dorongan untuk mendorong.

Tekan bayi anda ke bawah dengan menekan, dan setelah dorongan untuk mendorong hilang, hembus nafas perlahan sehingga dorongan seterusnya muncul atau sehingga kontraksi mereda.

Anda mungkin akan mendorong 3-5 kali dalam setiap pengecutan, dan setiap tekanan berlangsung selama 5-7 saat. Ambil peluang untuk berehat dan berehat di antara kontraksi.

Jenis regangan ini disebut "mendorong spontan." Ini bermaksud bahawa anda bertindak balas secara spontan terhadap desakan untuk mendorong. Jenis ini disyorkan jika persalinan berjalan dengan normal dan anda tidak ditenangkan.

Proses menolak akan berterusan dengan setiap pengecutan sehingga kepala bayi hampir keluar. Pada masa ini, doktor atau bidan akan memberitahu anda untuk berhenti mendorong supaya bayi perlahan-lahan dapat keluar melalui bukaan alat kelamin.

Sekiranya anda menggunakan epidural untuk menghilangkan rasa sakit

Dorongan spontan tidak mungkin dilakukan ketika berada di bawah anestesia (misalnya dengan epidural) kerana anestesia dapat menghilangkan sensasi ingin mendorong, serta kemampuan anda untuk mendorong dengan berkesan.

Sekiranya anda berada di bawah anestesia untuk mengurangkan kesakitan, bidan atau jururawat anda akan memberitahu anda kapan dan bagaimana mendorongnya. Ini dipanggil "tujahan berpandu".