Kesihatan jantung

Prehypertension, keadaan yang tidak boleh dipandang ringan •

Semasa anda melakukan pemeriksaan tekanan darah, kadang-kadang hasilnya boleh melebihi angka normal, tetapi doktor mengatakan bahawa anda tidak mengalami hipertensi. Keadaan ini dikenali sebagai prehipertensi. Lalu, apa itu tekanan darah tinggi dan apakah jenis hipertensi ini berbahaya bagi kesihatan anda?

Apa itu tekanan darah tinggi?

Prehypertension adalah keadaan kesihatan yang berlaku ketika tekanan darah meningkat, tetapi tidak cukup tinggi untuk dikategorikan sebagai hipertensi.

Seseorang dikatakan mengalami tekanan darah tinggi jika tekanan darahnya antara 120/80 mmHg dan 139/89 mmHg. Tekanan darah dikelaskan sebagai hipertensi, yang mencapai 140/90 mmHg atau lebih.

Walaupun tidak digolongkan sebagai hipertensi, keadaan ini boleh menjadi amaran bagi anda untuk lebih memperhatikan kesihatan anda. Sebabnya, prehipertensi yang tidak terkawal dapat berkembang menjadi hipertensi, yang meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan komplikasi hipertensi lain.

Apakah tanda-tanda dan gejala-gejala pra-tekanan darah tinggi?

Sama seperti hipertensi, prehipertensi pada amnya tidak menunjukkan tanda atau gejala tertentu. Sementara itu, jika gejala hipertensi muncul, seperti sakit kepala, sakit dada, atau sesak nafas, ada kemungkinan tekanan darah anda akan meningkat lebih tinggi dari biasanya. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor.

Sementara itu, satu-satunya cara untuk menentukan sama ada anda termasuk dalam kategori pra-tekanan darah adalah dengan memeriksa tekanan darah anda secara berkala. Memeriksa tekanan darah secara berkala juga dapat membantu anda mengelakkan tekanan darah tinggi.

Apa yang menyebabkan tekanan darah tinggi?

Tekanan darah tinggi disebabkan oleh tekanan berlebihan pada dinding arteri ketika darah mengalir. Keadaan ini boleh berlaku kerana gaya hidup yang tidak sihat atau mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti pil kawalan kelahiran, ubat sakit, dekongestan, atau ubat-ubatan haram, seperti kokain dan amfetamin.

Selain itu, keadaan kesihatan tertentu juga dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah di atas normal, seperti apnea tidur, penyakit ginjal, penyakit kelenjar adrenal, atau penyakit tiroid. Penyakit ini juga menjadi penyebab hipertensi sekunder.

Apakah faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena prehipertensi?

Prehypertension adalah keadaan kesihatan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, kumpulan orang tertentu lebih berisiko menghidap hipertensi jenis ini. Berikut adalah faktor risiko yang boleh mencetuskan anda untuk mengalami tekanan darah tinggi:

1. Umur

Tekanan darah meningkat seiring bertambahnya usia. Oleh itu, prehipertensi umumnya berlaku pada orang dewasa muda. Orang tua pada umumnya mempunyai tekanan darah tinggi dan diklasifikasikan sebagai hipertensi.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak juga berisiko terkena tekanan darah tinggi, terutama bagi mereka yang berlebihan berat badan atau gemuk.

2. Jantina

Prehypertension lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Namun, ketika melewati usia 55 tahun, wanita mempunyai risiko lebih tinggi terkena hipertensi daripada lelaki.

3. Berat badan berlebihan

Semakin berat jisim badan anda, semakin banyak bekalan darah yang diperlukan oleh tisu dan organ anda. Peningkatan bekalan darah berpotensi untuk meningkatkan tekanan pada arteri anda.

4. Keturunan atau genetik

Anda lebih berisiko terkena prahipertensi dan hipertensi jika anda mempunyai ibu bapa atau saudara kandung yang mempunyai tekanan darah tinggi atau hipertensi.

5. Corak pemakanan yang tidak sihat

Garam dan kalium adalah dua nutrien utama yang berperanan mengawal tekanan darah badan anda. Sekiranya anda makan terlalu banyak garam, atau kalium tidak mencukupi dalam diet anda, ini meningkatkan kemungkinan anda mengalami kenaikan tekanan darah.

6. Jarang bersenam

Sekiranya anda tidak mendapat cukup aktiviti fizikal, seperti bersenam, anda mungkin akan menurunkan berat badan dan membuat anda berisiko mengalami kegemukan. Apabila ini berlaku, anda mempunyai risiko lebih tinggi terkena prehipertensi.

7. Tabiat merokok dan pengambilan alkohol

Merokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan tekanan darah anda, termasuk asap rokok.

8. Penyakit tertentu

Anda lebih cenderung mengalami prahipertensi dan hipertensi jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti diabetes, penyakit buah pinggang, apnea tidur, dan lain-lain. Sekiranya ini berlaku kepada anda, segera berjumpa doktor agar penyakit ini tidak menyebabkan hipertensi.

Bagaimana untuk mendiagnosis tekanan darah tinggi?

Tekanan darah tinggi atau prehipertensi hanya dapat didiagnosis dengan mengukur tekanan darah.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, seseorang diklasifikasikan sebagai tekanan darah tinggi jika tekanan darah sistoliknya (angka di bahagian atas) adalah antara 120-139 mmHg dan nombor diastoliknya (angka di bahagian bawah) adalah antara 80-89 mmHg.

Secara amnya, doktor akan melakukan pengukuran tekanan darah beberapa kali untuk mengesahkan diagnosis. Kerana, beberapa orang mungkin hanya mengalami hipertensi kot putih, yang merupakan peningkatan tekanan darah yang hanya terjadi ketika berada di sekitar doktor, tetapi kembali normal ketika mengukur tekanan darah di rumah atau di tempat lain.

Bagaimana merawat prehipertensi?

Dalam kes pra-tekanan darah, doktor biasanya tidak akan segera memberi ubat tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, doktor hanya akan meminta anda mengubah gaya hidup dan diet anda menjadi lebih sihat.

Gaya hidup sihat ini dapat mengawal dan menurunkan tekanan darah untuk mengelakkan tekanan darah tinggi dan komplikasinya. Berikut adalah beberapa langkah gaya hidup sihat yang boleh anda gunakan setiap hari:

1. Selaraskan diet anda

Walaupun diet DASH dirancang khusus untuk mengatasi hipertensi, diet ini juga membantu anda menguruskan pra-tekanan darah supaya tekanan darah anda tetap dalam batas normal. Diet DASH mengutamakan diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan produk rendah lemak, sambil mengehadkan pengambilan garam dan kolesterol.

Diet DASH juga membuat anda makan lebih banyak makanan yang merupakan sumber kalsium dan sejumlah mineral penting, seperti kalium dan magnesium, yang membantu menurunkan tekanan darah.

2. Hadkan pengambilan garam

Pakar mengesyorkan mengurangkan garam sebagai cara penting untuk merawat prehypertension. Jangan lupa periksa label pemakanan makanan, hadkan makanan yang diproses, dan ganti garam dengan ramuan atau rempah lain.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan mengehadkan natrium atau garam tidak lebih daripada 1,500 mg atau kira-kira 1 sudu teh garam untuk keseluruhan diet anda dalam satu hari (termasuk makanan yang dibungkus).

3. Bersenam secara berkala

Lakukan aktiviti fizikal atau bersenam sekurang-kurangnya 150 minit seminggu atau 30 minit sehari. Lakukan senaman secara berkala setiap hari untuk mendapatkan hasil yang optimum. Anda boleh memulakan aktiviti ini dari perkara kecil, seperti berjalan dalam perjalanan ke tempat kerja atau berbasikal.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan boleh meningkatkan kemungkinan tekanan darah tinggi dan hipertensi. Oleh itu, anda perlu mengekalkan berat badan untuk mengelakkan perkara ini berlaku.

Sekiranya anda gemuk, anda perlu menurunkan berat badan. Hanya sedikit penurunan berat badan dapat membantu menurunkan tekanan darah anda.

5. Hadkan pengambilan alkohol

Jangan minum lebih daripada dua minuman sehari jika anda seorang lelaki dan tidak lebih dari satu minuman jika anda seorang wanita. Sekiranya anda tidak minum alkohol, jangan mulakan. Adalah baik untuk mengelakkan minuman beralkohol sama sekali untuk mengekalkan tekanan darah normal.

6. Berhenti merokok

Merokok boleh meningkatkan risiko anda mengalami tekanan darah tinggi dan hipertensi. Oleh itu, anda perlu berhenti merokok untuk dapat membantu mengekalkan tekanan darah. Sekiranya perlu, minta doktor anda berhenti merokok.

7. Menguruskan tekanan

Tekanan boleh menjadi salah satu penyebab peningkatan tekanan darah. Terutama jika anda cuba menghilangkan tekanan dengan merokok, minum alkohol, atau gaya hidup lain yang tidak sihat.

Oleh itu, atasi tekanan anda dengan baik dan cari cara yang sihat untuk mengatasinya. Lakukan perkara positif untuk menghilangkan tekanan, seperti melakukan hobi atau bermeditasi.

8. Periksa tekanan darah

Lakukan pemeriksaan tekanan darah secara berkala untuk dapat memantau perkembangan tekanan darah anda. Lakukan pemeriksaan tekanan darah setahun sekali, terutamanya orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih dari 3 tahun.

Sekiranya anda tergolong dalam darah tinggi, periksa tekanan darah anda lebih kerap mengikut nasihat doktor untuk mencegah tekanan darah tinggi dan komplikasinya. Sekiranya boleh, beli monitor tekanan darah untuk digunakan di rumah.

Apa komplikasi prehipertensi?

Prehypertension bukanlah penyakit serius atau keadaan kesihatan. Namun, jika tidak dikawal dengan segera, keadaan ini dapat berkembang menjadi hipertensi.

Sekiranya anda menghidap darah tinggi, risiko anda untuk penyakit lain akan lebih tinggi. Berikut adalah beberapa penyakit lain yang boleh berlaku disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau hipertensi yang tidak terkawal:

  • Masalah dengan saluran darah, seperti aneurisma.
  • Gangguan jantung, seperti penyakit arteri koronari, serangan jantung, hingga kegagalan jantung.
  • Masalah dengan otak, seperti strok atau demensia.
  • Masalah buah pinggang, seperti penyakit buah pinggang kronik atau kegagalan buah pinggang.
  • Buta.
  • Disfungsi seksual.