Kehamilan

Berhati-hati! Inilah Bahaya Minum Susu Mentah untuk Wanita Hamil |

Susu adalah minuman yang kaya dengan kalsium dan fosforus yang baik untuk memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil dan bayi dalam kandungan. Jadi bagaimana dengan susu segar, seperti susu yang masih mentah? Adakah selamat bagi wanita hamil untuk minum susu mentah? Daripada memilih yang salah, mari lihat penjelasan berikut!

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk minum susu lembu segar?

Susu mentah atau susu mentah adalah susu segar dari lembu, kambing, biri-biri, atau haiwan tenusu lain yang belum dimasak.

Dalam industri makanan, susu ini juga dikenali sebagai susu yang tidak dipasteurisasi.susu yang tidak dipasteurisasi).

Pasteurisasi adalah proses pemanasan yang berkisar dari suhu 70-75 darjah Celsius selama beberapa saat untuk membunuh bakteria jahat dalam susu yang dapat menyebabkan penyakit.

Sebilangan orang mungkin mengesyorkan minum susu keseluruhan untuk wanita hamil. Sebabnya, susu segar dianggap kaya dengan nutrien kerana ia dimakan secara langsung dari haiwan tenusu.

Dengan cara itu, nutrien penting di dalamnya tidak hilang kerana proses pasteurisasi.

Melancarkan laman web Australian Raw Milk Movement, susu mentah juga dianggap lebih mudah dicerna dan membantu membina imuniti secara semula jadi.

Namun, sebaliknya, Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat, FDA, memberi amaran bahawa Susu mentah tidak selamat untuk wanita hamil.

Ini kerana susu mentah berpotensi mengandungi bakteria pembawa penyakit seperti Salmonella, E coli, Listeria, Campylobacter.

Minum susu mentah semasa mengandung boleh menyebabkan anda mengalami keracunan makanan, terutama semasa kehamilan sistem imun anda menurun, menjadikan anda lebih mudah terkena penyakit.

Keadaan ini bukan sahaja mempengaruhi ibu tetapi juga janin di dalam kandungan.

Apakah bahaya meminum susu mentah untuk wanita hamil?

Bukan hanya untuk wanita hamil, minum susu mentah juga dapat menimbulkan risiko penyakit bagi siapa saja, terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang rendah.

Melancarkan laman web Keselamatan Makanan, agensi bersama yang bertanggungjawab untuk keselamatan makanan, iaitu CDC, FDA, dan FSIS, menyatakan larangan minum susu mentah untuk wanita hamil, bayi, dan anak-anak.

Beberapa risiko yang boleh disebabkan oleh minum susu mentah semasa mengandung termasuk yang berikut.

1. Jangkitan toxoplasmosis

Sejumlah kajian membuktikan berlakunya jangkitan toksoplasmosis setelah memakan produk mentah seperti daging mentah dan susu mentah semasa hamil.

Salah satu kajian mengenai toxoplasmosis yang diterbitkan oleh jurnal Dunia Veterinar melibatkan beberapa wanita hamil di Mesir.

Toxoplasmosis adalah jangkitan yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii.

Melancarkan laman web Perkhidmatan Kesihatan Nasional di UK, jangkitan ini boleh menyebabkan keguguran, kecacatan kelahiran, dan komplikasi kehamilan yang lain, terutamanya jika berlaku pada trimester pertama kehamilan.

Gejala kerosakan otak, gangguan pendengaran, dan gangguan penglihatan pada bayi dapat dilihat pada saat bayi dilahirkan atau beberapa bulan selepas itu.

2. Listeriosis

Selain jangkitan toksoplasmosis, minum susu mentah semasa mengandung juga berisiko menyebabkan listeriosis.

Ini kerana susu mentah yang tidak dipasteurisasi juga boleh membawa mikrob Listeria monocytogenes.

Walaupun listeriosis jarang berlaku, akibatnya boleh menjadi teruk.

Dilancarkan dari Mayo Clinic, bayi yang dijangkiti listeria dari ibu mereka boleh menyebabkan kelahiran mati, kelahiran pramatang, atau mengalami penyakit mematikan sejurus selepas kelahiran.

3. Salmonellosis

Risiko lain yang boleh disebabkan oleh minum susu mentah untuk wanita hamil adalah jangkitan bakteria Salmonella.

Penyakit yang disebabkan oleh bakteria ini disebut salmonellosis. Selain itu, beberapa jenis Salmonella juga boleh menyebabkan demam kepialu (demam kepialu).

Sekiranya penyakit ini menyerang wanita hamil, terdapat risiko pelbagai masalah kesihatan seperti dehidrasi teruk, arthritis, dan bakteremia.

Bakteremia adalah keadaan di mana bakteria menyebar di aliran darah. Ini berisiko menyebabkan bayi di rahim terkena meningitis, iaitu keradangan pada lapisan otak.

Ketahui gejala berikut setelah minum susu mentah semasa mengandung

Seperti yang dijelaskan di atas, susu mentah yang tercemar bakteria dapat menyebabkan keracunan makanan.

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana risiko menyebabkan masalah kehamilan yang mengancam keselamatan janin.

Melancarkan laman web March of Dimes, segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala berikut:

 • pening dan rasa pening,
 • demam atau menggigil,
 • sakit kepala,
 • sakit otot dan sendi,
 • pedih ulu hati, loya, atau ketidakselesaan,
 • muntah,
 • pergerakan usus atau cirit-birit yang kerap,
 • ada darah dalam tinja
 • sawan, juga
 • leher menegang.

Bagaimana cara mencegah penyakit akibat minum susu mentah semasa mengandung?

Nah, dari penjelasan di atas, anda dapat mengetahui bahawa susu mentah untuk wanita hamil sangat berbahaya.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan, ibu perlu mengelakkan minum susu mentah semasa hamil dengan melakukan perkara berikut.

 • Elakkan minum susu segar, iaitu susu yang disusu secara langsung dari ternakan.
 • Sekiranya anda membeli susu cair yang dibungkus, baca keterangannya. Pastikan ia dibuat dari susu pasteur (susu pasteur).
 • Pastikan produk tenusu yang anda gunakan seperti keju dan yogurt terbuat dari susu pasteur.

Daripada minum susu tulen untuk wanita hamil yang keselamatannya tidak terjamin, lebih baik minum susu yang telah dirumus khas untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan cadangan susu yang sesuai untuk anda.